Sunday, November 24, 2013

Tips Blogging # 4 : Menulis memerlukan strategi part 1

As Salam,

Ari nie Chek ingin berkongsi satu tips berkenaan teknik menulis(tips ini boleh diaplikasikan samaada anda menulis secara offline @ online). Tips ini Chek rasakan sesuai untuk semua niche blog/penulisan terutamanya sekiranya anda serius ingin menjana wang secara online.


  1. Kenal pasti niche/jenis blog anda.
  2. Kenal pasti pembaca anda.
  3. Rancang strategi penulisan.
  4. Work the strategy....@ laksanakan strategi anda.
* Tips diatas ini nampak mudah tapi ia memerlukan kemahiran dan daya analisis yang baik serta latihan yang banyak.

Oklah....mari Chek cerita lebih lanjut mengenai tips2 diatas.Macam Chek nie,blog simplymectnahda nie lebih kepada niche terbuka dan peribadi. So,rata-rata pembaca Chek adalah mereka yang mempunyai blog peribadi.Asalnya blog nie Chek buka blog ni kerana Chek ingin mencatat segala kisah yang berlaku disekeliling Chek termasuklah pengalaman, hobi dan minat Chek.Chek seorang suka membaca,menulis,dan amat mengemari aktiviti seperti melancong.Pada pendapat Chek,walaupun niche blog terbuka @ peribadi ini agak sukar untuk menjana wang secara online,namun sekiranya kita mempunyai strategi tertentu,In Shaa Allah,lambat laun usaha kita untuk menjana pendapatan sampingan melalui blog peribadi akan tercapai juga.

Contoh blog peribadi yang dikira berjaya menjana pendapatan lumayan adalah seperti blog berikut:

4. Kujie2


4 blog peribadi diatas ini selalu sumber inspirasi kepada Chek agar lebih bersemangat untuk menulis dan berkongsi info-info menarik disamping menjana pendapatan sampingan.


Okla....Chek nak pergi embassy sat....ader keje sikit.Nanti Chek sambung perkongsian didalam part 2...

dalam part 2 Chek akan cerita sedikit sebanyak analisis Chek berkenaan ke-empat2 blog dalam niche peribadi diatas.

Terima kasih kerana sudi baca,fikir,dan tafsir...














Saturday, November 9, 2013

Blogger Malaysia Bantah AshleyMadison.com


As Salam,



Chek rasa terpanggil untuk membuat entri ini sebagai sokongan terhadap bantahan besar-besaran yang dianjurkan oleh blogger hasrulhassan terhadap perasmian dan pelancaran laman web "online dating service" AshleyMadison.com yang secara terang-terangan mempromosikan budaya penzinaan dan bercanggah dengan prinsip dan amalan kita sebagai umat Islam.

Seperti yang umum tahu,budaya "seks bebas" boleh menjadi racun perosak agama,bangsa dan budaya sekiranya tidak dibanteras dan dibendung dengan sewajarnya.Budaya ini bukan sahaja memberi impak negatif terhadap pembinaan kendiri dan sahsiah rakyat malaysia tetapi ia juga mewujudkan pelbagai masalah sosial seperti pembuangan bayi,pengguguran haram,HIV/AIDS,penyakit kelamin seperti HERPES dan SYPHILIS.Adalah menjadi tanggungjawab sosial setiap rakyat Malaysia agar negara Malaysia yang kita cintai ini bersih dari segala bentuk budaya yang boleh merosakkan dan mencemarkan imej negara.

AYUHLAH,para blogger dan rakyat Malaysia,sama-samalah kita menentang budaya yang boleh mencemarkan  dan merosakkan AGAMA,BANGSA dan BUDAYA!!!!!.Katakan TIDAK kepada penzinaan,dan katakan TIDAK kepada AshleyMadison.....

Sekiranya anda ingin bersama-sama kami menyatakan bantahan ini,anda boleh menyertai segmen yang dianjurkan oleh blogger Hasrulhassan.Klik SINI untuk menyatakan bantahan anda.

Terima kasih kerana sudi baca,fikir,dan tafsir...






Sunday, November 3, 2013

Segmen Listing your blog here by # botak-gambus.blogspot.com



As Salam,

Ari nie semasa blogwalking Chek terjumpa blog yang menarik by Bro Botak-gambus.Haaaa......menarik nie,selain boleh dapat informasi dari blog beliau,boleh juga membina "networking" sesama blogger....untuk makluman,blogger nie salah seorang blogger baru namun,tarikkan trafik blogger nie mampu membuat anda ternganga....(*sila tutup mulut anda yang ternganga yer....) disebabkan trafiknya mencecah 10,000 dalam masa 3 minggu berblogging.Hehehehehe...macam tak percaya jer kan...tapi....bila disiasat...wah....sungguh tidak disangka-sangka......Rahsianya????....hehehe..tu kena lawat dan baca blog  BOE dan tanya sendiri tuan tanah pemilik blog botak-gambus.

Okla berbalik kepada segmen blog listing oleh BOE nie,cuba check banner dibawah untuk maklumat lanjut:





Oh yer,segmen nie dibuka sehingga 10 November 2013 dan diantara syarat-syarat penyertaan adalah seperti berikut:

1. Copy banner Segmen #listing Your URL blog & buat entri mengenai segmen ni .
2. follow blog botak-gambus.
3. Tinggalkan Link URL anda di ruangan komen di blog http:// botak-gambus.blogspot.com

Sekian,

Selamat mencuba.....






Revamp Blog

Quick update
As Salam,

Hurm.....rasanya dah lama Chek tak update blog nie...ada beberapa perkara yang masih dalam fasa "planning" antaranya:


  1. Revamp blog dari segi layout,design dan content.
  2. Design header yang lebih menarik...(hehehehe...rasanya dah bosan kut pakai header lama nie dekat 2thn)
  3. Content akan cuba ditambahbaik...(dari segi penyusunan,idea,perkongsian ilmu dan sebagainya)
  4. tema colour mungkin akan dikekalkan...
  5. Sebolehnya Chek ingin mengisi content blog yang lebih bernafaat * Sila baca -lebih berilmiah.
  6. In Shaa Allah,sebolehnya Chek akan cuba update blog sekurang-kurangnya sehari sekali...(*istiqomah)

In Shaa Allah...segala penambahbaikan ini akan dilakukan dalam masa yang terdekat.

Sekian...

Terima kasih kerana sudi Baca,Fikir,Tafsir.