Monday, August 26, 2013

Edisi Perantauan - Tehran # 2

Quick update:

As Salam,

Hidup di perantauan yang jauh berbeza dengan negara sendiri membuatkan kita lebih menghargai dan menyayangi tanah tumpah kelahiran kita..kita belajar mengenal budaya dan jatidiri dengan lebih mendalam.Perbezaan bahasa,budaya bukanlah menjadi satu masalah besar sekiranya kita mempunyai keinginan yang tinggi untuk mempelajari bahasa dan budaya masyarakat setempat.Pada awalnya,Chek mangalami masalah untuk berkomunikasi dengan penduduk setempat kerana rata-rata rakyat Iran tidak mampu berkomunikasi di dalam bahasa Inggeris,sementelahan pula Chek tidak mampu berkomunikasi dalam bahasa ibunda mereka iaitu bahasa Parsi maka membeli belah menjadi satu masalah.Sesi teka-meneka menjadi adegan utama dalam acara membeli belah di pasaraya.Sekiranya ingin mencari barang keperluan,Chek biasanya akan membuat tanda isyarat tunjuk,atau membuat isyarat tangan.Huhuhhu,kekadang menjadi suatu perkara yang melucukan apabila lain yang diminta,lain yang diberi

p/s:sekarang nie dah masuk bulan kedua Chek berada disini,Chek dalam proses belajar sedikit demi sedikit bertutur dalam bahasa Parsi.Doakan semoga Chek berjaya menguasai bahasa Parsi yer...


Tuesday, August 20, 2013

Tips blogging # 3 :Penulisan- Kuantiti @ Kualiti?

As Salam,

Bertemu kembali dalam segmen tips blooging.Kali ni Chek ingin membincangkan tentang subjek dari segi penulisan di blog. Selalunya penulisan macam mana yang pembaca senang tertarik yer??.Adakah kerana gaya penulis yang menulis secara santai,tetapi penuh dengan informasi @ penulis yang kerap mengemaskini blog dalam jangkamasa pendek(lebih daripada 3 post dalam sehari)??.Yang mana satu pilihan pembaca??.Jawapannya ada pada pembaca itu sendiri.

Pada pendapat Chek la,kekerapan mengemaskini blog bukanlah penentu sesebuah blog itu berjaya menaikkan ranking pembaca sesebuah blog itu,tetapi ianya bergantung atas kualiti penulisan yang dapat memberi impak yang berkesan terhadap pembaca.

Lain lah kalau penulisan blog @ Niche blog tersebut menjurus kepada dunia hiburan semata-mata,tentulah penulis blog hiburan berlumba-lumba mengemaskini blog masing-masing kerana ingin menjadi orang pertama yang menyampaikan maklumat sensasi dan terkini mengenai artis-artis kesayangan mereka.

Memang tidak dinafikan bahawa cerita-cerita mengenai artis samaada dalam negara atau luar negara sememangnya menjadi trending blog yang paling top selaris "Air Kathira semasa bulan Ramadhan",namun sebagai seorang blogger kita juga harus menghormati privasi dan menjaga etika sebagai seorang penulis.

Jadi,rumusannya:


  1. Kualiti sesebuah penulisan adalah lebih baik daripada kuantiti penulisan.
  2. Tulisan yang berkualiti memerlukan penulis membuat "homework" dulu sebelum menulis sesuatu topik yang ingin dibincangkan.Percayalah...ianya mengambil masa...bukan berlaku dalam sekelip mata.
  3. Kualiti dan kuantiti penulisan perlu bergerak seiring untuk mengimbangi perjalanan sesebuah blog tersebut.
  4. Etika menulis termasuk dalam kategori menulis secara berkualiti.

Hurm...rasanya cukup dulu kupasan mengenai subjek penulisan untuk kali ini.Sehingga bertemu kembali di masa akan post akan datang.

Terima Kasih kerana sudi baca,fikir dan tafsir.

Semoga apa yang Chek kongsikan dapat memberi menafaat pada semua.


Saturday, August 17, 2013

Tips blogging #2: Menulis bukan sekadar menulis

As Salam,

Kembali kita ke segmen Tips blogging.Ada beberapa soalan penting yang Chek rasa para bloggers diluar sana perlu tahu dan menyoal diri antaranya seperti:

  1. Apakah tujuan asal anda berblog?
  2. Apa yang ingin anda sampaikan?
  3. Adakah isi blog anda boleh membantu pembaca?
  4. Bagaimana blog anda boleh membantu pembaca setia anda?
Diatas adalah beberapa soalan penting yang Chek rasakan semua bloggers perlu tahu kerana apalah gunanya berblog sekiranya anda sendiri tidak tahu matlamat asal anda mempunyai blog.Sekiranya anda mengetahui dan fokus pada tujuan asal anda berblog,In Shaa Allah, anda bukan saja menulis secara sembarono tetapi mempunyai kekuatan daya tarikan bagi pengunjung melawati blog anda berkali-kali walaupun anda cuma menulis secara ringkas namun padat dengan isi-isi menarik. Pada pendapat Chek la,Blog yang menarik bukan bergantung pada cerita-cerita sensasi semata-mata,tetapi perlulah diselitkan dengan info dan ilmu yang berguna yang boleh memantapkan lagi imej dan personaliti blog anda.

 Sekian dulu.

Terima kasih kerana sudi baca.fikir.tafsir





Beraya Di Perantauan

As Salam....

Sempena mood raya yang masih berlangsung,Chek nak bercerita pasal pengalaman pertama beraya di perantauan,ada diantara rakan-rakan di FB bertanya,seronok ke beraya di perantauan???...meh sini,Chek nak habaq mai....denga nooo....bagi Chek la kan,seronok atau tidak beraya itu semua bergantung atas definasi " Sambutan Raya" itu sendiri.Sesetengah org akan berasa seronok sekiranya dapat berkumpul sesama ahli keluarga,sahabat handai,jiran tetangga,BFF dan sebagainya,Bila dah berkumpul,tentulah banyak cerita dan banyak benda yang dikongsikan bersama tentunya.Ye la,selama nie memasing sibuk dengan kehidupan masing-masing dan tentunya hari raya paling dinanti-nantikan kerana pada waktu inilah semua ahli keluarga mengambil kesempatan berkumpul beramai-ramai,bertukar cerita dan mungkin mengimbau kenangan masa-masa kecil-kecil dahulu.

Mungkin ramai yang tidak sedar, erti raya itu sendiri adalah untuk meraikan hari kemenangan.selepas sebulan kita berpuasa.Bila kita bercakap pasal raya tentunya ia tidak lari dari bercakap mengenai bagaimana " sambutan Raya" dan "persiapan raya" itu sendiri.

Tidak semestinya sekiranya persiapan raya itu gah dan meriah bererti sambutan raya itu meriah dah gah dan begitu juga sebaliknya. Persiapan raya hanyalah salah satu element dalam sambutan raya.Kemeriahan dan keseronokan sebenar raya adalah apabila kita semua dapat berkumpul dengan orang-orang tersayang dan meraikan hari kemenangan itu bersama-sama.Sekiranya tanya Chek,adakah seronok dan meriah beraya diperantauan???...Ini jawapan Chek: selagi Chek berada disamping orang-orang tersayang selagi itulah keseronokan dan kemeriahan raya tetap terasa walaupun persiapannya tak semeriah beraya di negara sendiri.




Friday, August 2, 2013

KUM2013: Durian Runtuh buat Blogger Malaysia

As Salam,

Disini Chek ingin berkongsi maklumat mengenai KUM2013. Anda semua tahu aper itu KUM2013?.oklah, tanpa membuang masa ....KUM2013 adalah singkatan dari Konvensyen Usahawan Muslim 2013.Ok....mesti anda semua tertanya-tanya apa yang menariknya di KUM2013 nie sampai Chek mengatakan ianya durian runtuh buat blogger Malaysia??.Entri ini KHAS untuk para blogger yang berminat untuk berniaga secara online,dan boleh juga diaplikasikan kepada perniagaan konvensional kerana:

  1. Ianya satu platform yang menyediakan para peniaga online aspek "Networking".
  2. Speaker yang terlibat menpunyai pengalaman dan kemahiran yang tersendiri yang boleh diaplikasikan oleh anda semua.
  3. Membantu mengembangkan rangkaian "Networking" anda.
  4. Networking session.
  5. dan banyak lagi faedah-faedah yang akan anda dapati sekiranya anda menyertai KUM2013 ini.
 Maklumat lanjut boleh di dapati di KUM2013. Anda juga boleh menyertai #KUM2013 blogger Contest yang menawarkan hadiah lumayan yang berupa wang tunai sehingga berjumlah(RM1250)....untuk menyertainya sangat mudah,Anda cuma perlu menulis 1 entri berkaitan dengan Konvensyen Usahawan Muslim 2013.Peraduan bermula dari 08 Julai 2013 sehingga 18 Ogos 2013.Maklumat peraduan boleh didapati di sini.

Jom sertainya,masih ada banyak masa untuk anda memenanginya....




Tips Blogging # 1: Kenal pasti jenis blog anda.

As Salam,

Dalam dunia blog, kita akan jumpa berbagai niche @ genre ( jenis blog) , ada blog yang menjurus kearah gosip-gosip panas artis, blog yang berbentuk ilmiah, blog masakan, blog travelog, blog peribadi, blog campuran, blog minat,blog fesyen dan kecantikan, blog bagi kumpulan-kumpulan tertentu seperti B2B(bride to be),M2B(mom to be) dan sebagainya.Selari dengan perkembangan semasa dan minat,niche blogging juga akan bertambah dan berkembang sebagai salah satu medium utama komunikasi dan pengiklanan.

Ramai diantara bloggers newbie mungkin kurang menyedari hakikat ini. Kebanyakkan newbie selalunya tercari-cari identiti bagi blog mereka,menyebabkan mereka sering kekeringan idea untuk mengemaskini blog mereka.

So, untuk mengatasi masalah ini,Chek cadangkan agar para newbie diluar sana agar,

  1. Menyemak balik tujuan anda menulis blog.(Adakah kerana mengikut trend semata-mata,minat @ anda ada ilmu/info/idea yang ingin anda kongsikan)
  2. Kenal pasti niche blog anda.(Hiburan,fesyen,hobi,travelog,peribadi, atau blog campuran 2 atau lebih niche tersebut).
  3. Tulis blog berdasarkan niche blog anda.(Sekiranya anda mempunyai lebih daripada 1 niche dalam blog anda,tulislah mengikut apa yang terlintas dihati)

 Hurm, Chek rasa cukuplah dulu 3 panduan diatas sebagai permulaan.* Akan diupdate dari masa ke semasa.