Thursday, April 28, 2011

Our World,Their War

Salam....

Ari nie Chek akan post sesuatu yang berlainan....iaitu post yang julung kalinya dalam Bahasa Inggeris & Bahasa Malaysia(Bilingual) untuk memenuhi syarat contest yang dianjurkan oleh GSC-EON Bank Credit Card Nuffnang. Ok, bloggers yang berdaftar dengan nuffnang dan berstatus Glitterati boleh menyertai peraduan yang menawarkan hadiah yang agak lumayan dan berbaloi-baloi.....


prizes : 
Panasonic VIERA 3D Plasma TV with 3D Blu-ray Player and combo kit, in addition to the pair of passes to the Transformers 3 premiere screening!
Featuring : GSC-EON Bank Credit Card

Co-star:Bumblebee

Duet: Bumblebee & GSC-Eon Bank Credit Card

Ok...camne nak join...senang jer...kome semua perlu:

All you have to do is write a blog post titled, “Our World, Their War” and pick one of the following options:
- Option A: Tell us how you would protect the world from the Decepticons, and which Autobots character you would like to transform into to protect the world.
- Option B: Tell us how you would defy the Autobots and destroy the world, and which Decepticons character you would like to transform into to destroy the world.

There’s a twist though; regardless of the path you choose in your blog entry, the Ultimate Movie Card must be featured in the story, and your blog entry must also be supported by pictures taken from The Ultimate Movie Card Facebook Fanpage.
  

My response to the contest would start like this:

Bumblebee...bumblebee,
Our World Their War the contest to be,
Bumblebee...Bumblebee,
To destroy Decepticons the mission to be,


Bumblebee...Bumblebee,
Save the World with brilliant strategy,
Bumblebee...Bumblebee,
Strong and united the best policy,


Bumblebee...Bumblebee,
Autobot in Transformers three,
Bumblebee...Bumblebee,
Bumblebee is autobot I like to be.

Wednesday, April 27, 2011

Anak-beranak Passport Malaysia?

Salam.....


Ok...seperti yang Chek janjikan....dalam post terbaru nie Chek akan kenalkan dengan anak-beranak passport Malaysia (passport pun ada anak ke???.conpius jab...hehehe)...Jeng...jeng....jeng......Memperkenalkan:

  1. Passport Antarabangsa (yang selalu dikeluarkan untuk org biasa-Regular International Passport)
Begini lah rupernya Passport Malaysia(Regular International Passport)
        

        2.Passport Terhad(Restricted Passport)
  • Passport perjalanan di antara Malaysia dan Brunei.       
  • Passport jenis ini sudah diberhentikan pengeluarannya pada 1/01/2006.


        3.Passport Rasmi(Official Passport)
  • Passport ni dikeluarkan untuk pegawai kerajaan yang mempunyai tugas-tugas rasmi di luar negara.
  • Passport jenis nie dikeluarkan oleh Jabatan Imigresen Malaysia dan perlu di pohon oleh Kementerian Luar Negeri(Wisma Putra).
      
      4.Passport Haji (Hajj Passport)
  • Passport yang dikeluarkan oleh Tabung Haji khas untuk Jemaah Malaysia yang ingin menunaikan Rukun Islam ke-4.
       
       5.Passport Diplomatik(Diplomatic Passport)
  • Passport jenis ni hanya dikeluarkan kepada Pegawai Diplomatik Negara.


Sumber Rujukan:


Hurm......ruper2nya ramai gak adik beradik   anak beranak passport Malaysia nie...hehehehehe.So,sekian dulu citer pasal anak beranak passport Malaysia nie...any comment atau cadangan membina sgtla di alu-alukan.Sehingga bertemu lagi di post akan datang.










Monday, April 25, 2011

Persediaan Melancong

Salam.....

Seperti yang Chek janjikan dalam post terdahulu, nie Chek nak cerita sedikit tips-tips yang boleh diguna pakai sebelum kome semua pergi melancong(idok kirale dalam negori atau luar negora) . Iyolah kan....melancong nie memerlukan perancangan dan budjet yang bersesuaian. Kang "stranded" kek negara org kang susah plak kan???...kan????.....saper setuju ngan Chek...Sila angkat keyboard.....hehehe. Ok tuan2 dan puan puan,sila sediakan pen dan buku untuk catatkan nota2 penting ye.......


Sebelum Melancong.
  1. Senaraikan tempat2 menarik yang ingin dilawati(samada dari segi pemandangan,sejarah,atau lain2).Tips...cuba senaraikan hanya 2-3(cuma pilih satu...kalau nak pilih semua pun boleh,tapi budjet pun mesti lebih la...) tempat agar kome semua tidak akan diserang oleh migrain sewaktu memilih ye.....
  2. Sediakan budjet mengikut kemampuan kome semua(diulangi...mengikut kemampuan).Survey pakej mengikut budjet yang telah disediakan.(Di ingatkan...Jgn overbudjet ye!)
  3. Bagi Kome yg nak melancong keluar negeri,sila pastikan kome mempunyai Passport Antarabangsa(tempoh tamat passport sekurang2nya setahun dari tarikh kome nak pi melancong)
  4. Bagi Kome yang nak keluar negara (sila pastikan kome semua mempunyai Visa yang sah pada tarikh penerbangan- paling kurang tarikh tamat tempoh visa tersebut 6 bln daripada tarikh travel).Nanti Chek cerita lebih lanjut pasal Passport dan Visa dlm post akan datang....
  5. Bagi kome yang travel ke luar negori,Sila semak currency rate terlebih dahulu sebelum travel.(Dinasihatkan supaya semak di kawasan kome,boleh jer nak tuko duit di money changer di KLIA,cuma xchange rate dia lebih tinggi)
Ok...itu lah serba sedikit tips persediaan melancong untuk 1st entri nie.Nanti Chek akan updatekan dari masa ke semasa...

Segmen Jom Melancong

Salam....


Mulai ari nie(26 Apr 2011),Chek akan kongsikan segala yang berkaitan dengan melancong melalui segmen
Jom Melancong. Chek pasti ramai yang mempunyai minat melancong...cuma kekadang mereka kurang arif apakah prosedur yg perlu dilakukan sebelum pergi melancong ke sesebuah negara.Antara perkara-perkara penting yang Chek akan kupaskan dalam segmen Jom Melancong adalah seperti:

  1. Tips berkenaan persediaan melancong.
  2. Info mengenai Passport
  3. Info mengenai tempat-tempat menarik di dalam(Malaysia) dan luar negara
  4. Info mengenai Visa
  5. Pakej-pakej menarik yang disediakan oleh MAS Holiday.
  6. Review tempat-tempat menarik dan pakej-pakej menarik.


Melancong adalah sesuatu yg agak menyeronokkan,namun memerlukan persediaan dan memerlukan budjet yang agak tinggi jika kurang pengetahuan dan kurang bijak merancang perjalanan.

P/S: Segala apa yang dikongsikan disini adalah melalui pengalaman sendiri dan juga pembacaan. Semoga apa yang Chek kongsikan bakal memberi faedah kepada semua pembaca.

Sunday, April 17, 2011

Perkahwinan Prince William & Kate Middleton

Salam.....

Ari nie Chek rasa tertarik nak mengulas pasal perkahwinan Diraja diantara Prince William & Kate Middleton.

Serba sedikit mengenai pasangan diraja ini:

  1. Tarikh & Tempat Perkahwinan : 29/04/2011 di Westminster Abbey.
  2. Pasangan diraja ini adalah graduan Universiti St.Andrew di Scotland.
  3. Berkenalan di Universiti St.Andrew
  4. Kate dikatakan bakal menggantikan tempat Lady Diana.
  5. Mempunyai sikap dan peribadi yang hampir sama dengan Lady Diana.



Gambar courtesy drp En Google




    Monday, April 11, 2011

    The Roomate Premiere Screening 18th April 2011(GSC one utama)

    Salam semua.....


    Hehehehe...ari nie Chek rasa tersangat happy...rasa mcm xpercaya sebab dapat 2 tiket free untuk tgk citer The Roomate( tayangan pratonton lagi)...Wah.....sungguh teruja dan seronok sgt..... xmo cakap banyak,jom kiter layan gambo di bawah nie...


    Bukti sahih pelawaan dari Mr Nuffnang


    Poster The Roomate
    Tq Mr Nuffnang & sponsor Mr Sony Pictures Malaysia.

    Sunday, April 10, 2011

    Blog??.Betul ke bleh buat duit???

    Salam.....


    Blog?.Betul ke bleh buat duit????.Hurm...mesti korang pun pikir perkara yang sama dengan chek kan???...tapi tak mustahil kan dengan adanya En Nuffnang . Memula Chek sendiri pun x percaya,tapi setelah melihat bukti2 nyata lagi sahih seperti Redmummy, bro eyrizaqq,    Pn Sumijelly yang berjaya menjana pendapatan sampingan melalui aktiviti blogging ,...maka Chek pun rasa mcm dah terjebak dalam arena blogging(secara serius) walaupun dulu chek hanya blog untuk meluahkan segala apa yang bermain di fikiran chek..

     
    Ramai juga yang mengambil peluang untuk berniaga secara online dan menggunakan blog sebagai medium iklan secara maya...bak kata org "sambil menyelam minum air".Itu belum masuk lagi blogger yang menjana pendapatan sampingan melalui IM @ Internet Marketing.Contoh Sifu Internet Marketing spt Irfan Khairi dan beberapa nama lagi...


    Apa pun tujuan Blogging....bagi Chek,biarlah kita buat secara ikhlas dan jujur dan agar apa yang kita luahkan nanti tidak akan tersalah tafsir....

    Sekian.....Tq kerna sudi baca...salah silap arap dimaafkan...

    :)

    Fenomena Mentor 5

    Salam

    Ari nie chek tertarik nak bercerita pasal Mentor 5....

    pada chek la kan...malam nie Salma nampaknya

    1. Agak menyerlah dan matang dalam persembahannya.
    2. Telah di "groom" oleh mentornya iaitu Erra Fazira
    3. Bakatnya memang terbukti,jikalau digilap Salma bakal menjadi Juara Mentor 5
    So...sama2 lah kita saksikan kesudahan Mentor 5.

    Chek bagi Salma markah 10 out of 10 untuk persembahannya malam nie...mungkinkah Salma bakal mendapat pujian juri lagi malam ini...marilah kita sama2 saksikan...


    Gambar courtesy drp En Google

    Friday, April 8, 2011

    Siapa Chek?

    Salam....


    Wah!mcm x hingat tajuk post Chek ari nie....(hehehehehe.....perasan sambil batting eye lashes jab)

     Ok la... dipendekkan cerita...


    Chek nie...
    1) Seorang isteri kepada seorang seorang suami yg penyayang(puji sket En Hubby....)
    2) bekerja di Syarikat Penerbangan (Admin)
    3) suka perkara2 yang berkaitan dengan Fotografi,computer programming, Digital Designing...computer games
    4) Freelance Digital Designer (guna Photoshop CS3, hehehehe...yg nie promote bisness)...so sesiapa  berminat nak gunakan khidmat/pertanyaan designing Chek...bolehlah ctc Ctnahda)
    5) Suka kan keindahan alam ciptaan-Nya.
    6) suka travel (sbb tu keje kat syarikat penerbangan...hehehehehe.... I love my F.O.C ticket)
    7) Suka makan n tgk movie....(en Nuffnang, sila buat contest makan2 n premiere Screening byk2 ye...En Nuffnang)
    8) Suka warna2 earth colour n pastel colour.
    9) Last but not least,minat Internet Marketing)

    Tq sebab sudi baca.... bertemu lagi..

    Tuesday, April 5, 2011

    Digital scrapbooking??

    Salam....

    Ari nie chek nak share pasal digital scrapbook?.Ada sesiapa x tau aper itu digital scrapbook?....hurm...kalo x tau..meh chek nak bgtau...digital scrapbook ini macam album+ diari,cuma ianya disusun dalam bentuk yang kreatif.Setahu chek,di Malaysia...Digital Scrapbooking adalah sesuatu yang agak baru dan asing dan jika seseorang itu pandai menggunakan kemahiran mengedit gambar,digital scrapbook bakal memberi mereka peluang untuk bereksperimen dan berekspresi melalui gambar.


    Di bawah adalah contoh Digital Scrapbook....(kepada sesiapa yg xtau la...)

    D.I.Y Calender

    Bride in Making

    The Idrus' Girls

    Gambar Family members