Monday, April 25, 2011

Persediaan Melancong

Salam.....

Seperti yang Chek janjikan dalam post terdahulu, nie Chek nak cerita sedikit tips-tips yang boleh diguna pakai sebelum kome semua pergi melancong(idok kirale dalam negori atau luar negora) . Iyolah kan....melancong nie memerlukan perancangan dan budjet yang bersesuaian. Kang "stranded" kek negara org kang susah plak kan???...kan????.....saper setuju ngan Chek...Sila angkat keyboard.....hehehe. Ok tuan2 dan puan puan,sila sediakan pen dan buku untuk catatkan nota2 penting ye.......


Sebelum Melancong.
  1. Senaraikan tempat2 menarik yang ingin dilawati(samada dari segi pemandangan,sejarah,atau lain2).Tips...cuba senaraikan hanya 2-3(cuma pilih satu...kalau nak pilih semua pun boleh,tapi budjet pun mesti lebih la...) tempat agar kome semua tidak akan diserang oleh migrain sewaktu memilih ye.....
  2. Sediakan budjet mengikut kemampuan kome semua(diulangi...mengikut kemampuan).Survey pakej mengikut budjet yang telah disediakan.(Di ingatkan...Jgn overbudjet ye!)
  3. Bagi Kome yg nak melancong keluar negeri,sila pastikan kome mempunyai Passport Antarabangsa(tempoh tamat passport sekurang2nya setahun dari tarikh kome nak pi melancong)
  4. Bagi Kome yang nak keluar negara (sila pastikan kome semua mempunyai Visa yang sah pada tarikh penerbangan- paling kurang tarikh tamat tempoh visa tersebut 6 bln daripada tarikh travel).Nanti Chek cerita lebih lanjut pasal Passport dan Visa dlm post akan datang....
  5. Bagi kome yang travel ke luar negori,Sila semak currency rate terlebih dahulu sebelum travel.(Dinasihatkan supaya semak di kawasan kome,boleh jer nak tuko duit di money changer di KLIA,cuma xchange rate dia lebih tinggi)
Ok...itu lah serba sedikit tips persediaan melancong untuk 1st entri nie.Nanti Chek akan updatekan dari masa ke semasa...

1 comment:

  1. nak tambah 1 perkara lagi.Pastikan nama tidak disenarai hitamkan oleh pihak imigresen. Jika nama disenarai hitamkan, tak boleh keluar dari negara. Salah satu penyebab, tak bayar hutang kat Bank atau PTPTN.

    ReplyDelete