Thursday, June 30, 2011

Blogwalking: Apa yang kome semua cari?????

Salam.....


Ok.......kat mana nak setart ye.

Tajuk Chek ari nie,Blogwalking:Apa yang kome semua cari????.

Hurm......Chek pasti kome semua pernah berblogwalking?.Tapi, pernahkah kome-kome semua terfikir akan tujuan kome semua berblogwalking????.


Bg Chek la kan....banyak pekdahnya berblogwalking nie, antaranya:

  1. Kita boleh membina network/jaringan sosial(*Sebolehya jagalah ukhwah diantara blogger).
  2. Minda kita akan lebih terbuka bila kita belajar melalui cerita2/pengalaman di blog org lain.(*setiap blog ada keistimewaan dan tarikannya yang tersendiri...tak percaya???...cubalah berblogwalking,pasti berbaloi...baloi..)
  3. Melalui blogwalking, kita dapat memahami dan mengenal ragam manusia (*iyolah,kan yang tulis blog tu semua manusia..seharusnya meke mempunyai perasaan,btul dak???)
  4. Kita juga mungkin akan jumpa blogger yang mempunyai MINAT yang sama...,masalah prob yang sama...,IDEOLOGI yang sama...pendek kata...kome semua mungkin akan jumpa klik @ geng yg same...(B2b la,M2b la, dan mcm2 jenis 2b lagi la.......)
DAN YANG PALING PENTING:


Bila berblogwalking,Chek selalu ingatkan diri sendiri agar:
  1. BACA,FIKIR & TAFSIR sebelum memberi respon kepada isu-isu yang bakal menyentuh sensetiviti rakan2 blogger yang lain.
  2. KAWAL EMOSI, GAYA PENULISAN & BAHASA semasa meluahkan idea @ pendapat.
  3. Berinteraksi dengan lebih berhemah eventhough apa yang bakal kiter baca tu mungkin bercanggah dengan IDEOLOGI &MINAT kiter.
  4. Menulis @ mengkritik dengan lebih santai agar org/blogger yang ditegur itu lebih terbuka untuk menerima pendapat kiter.
  5. Selalu megingatkan diri sendiri, bahawa apa yang Chek tulis bakal memberi IMPAK kepada diri dan PERSONALITY diri.
  6. Last but not least, HORMATI ORG LAIN,KERANA DENGAN ITU MEREKA AKAN BELAJAR MENGHORMATI KITA.

Sekian......

TQ kerna sudi baca,fikir dan tafsir....
selamar beramal dan renung2kan...
-ikhlas dr Simplyme...

Tuesday, June 28, 2011

Wordless Wednesday # 2

Yellow =Royal Cheers
Baca dr Kanan ke kiri @ kiri ke kanan???

Tuesday, June 14, 2011

Blog,cerminan wajah dan personaliti kita....

Salam semua...

Chek harap semuanya dalam kesihatan yang memberangsangkan...ok, mungkin ramai yang tertanya2 apakah maksud Blog,cerminan wajah dan personaliti kiter??.Hurm....ok,kenapa Chek cakap Blog,cerminan wajah dan personaliti kita???...Ok...nie jawapan Chek.Let's check it out!!!

Cara dan gaya penulisan mencerminkan peribadi dan kematangan author sesebuah blog.Pada pendapat Chek, MATANG nya sesebuah blog apabila:
  • Meke menulis dengan cara yang santai dan kreatif bagi mengupas isu2 sensetip.
  • Meke memberi respon secara dengan memberi komen-komen yang lucu.
  • Ada juga yang akan buat special entry ttg sesuatu yang HOT di blogosphere.
  • Apabila, meke belajar menerima kritikan secara positif,tanpa perlu ter"LEBIH" hormon emo.
  • Apabila,meke belajar melalui blogger2 lain,terutamanya blogger2 otai.
Kesimpulannya: Apabila kita menulis,tulislah secara berhemah kerana setiap apa yang kiter tulis tu bakal memberikan IMPAK kepada diri dan PERSONALITI kiter.

*entri ini adalah sekadar ingatan kepada diri sendiri dan buat pedoman para blogger yang lain.

Sekian...terima kasih kerana sudi baca..

Wordless Wednesday...entry tanpa cerita


Friday, June 10, 2011

Blogger,Blogwalking,Networking & Trafik

Salam semua....

Mungkin ramai blogger yang diluar sana kurang mengetahui apakah kepentingan Blogger,Blogwalking, Networking  dan kepentingannya pada blogger dan apa pula kaitannya dengan trafik?...Chek nak tanya, berapa ramai blogger yang diluar sana tau apakah kaitan antara networking & Blogging ???....cher habaq kat Chek...*pst...pst...sapa tau sila angkat keyboard yer....

Daripada kajian rawak yang Chek lakukan, kebayakkan blogger2 otai (seperti Redmummy,Yuyu Zulaikha, Ben, Cik Epal-sekadar menyebut beberapa nama... & ramai lagi blogger otai ) yang mempunyai ratusan mahupun riban  ribuan follower bermula daripada 0. Iaitu daripada tiada follower kepada beribu2 follower.

Jom kome semua kaji trend ni:



Mereka semua bermula dari 0( iaitu tanpa followers). Bagaimana mereka berkembang???.Chek yakin 100% tentu ramai yang berminat untuk tahu kan....kan???.


Carta Aliran Blogger





 Ok,daripada carta diatas....kita dapati, boleh dikatakan semua blogger2 otai memulakan langkah terlebih dahulu untuk membina rangkaian/networking(dengan menggunakan konsep do follow). Meke semua percaya, dengan membina rangkaian, ia secara tidak langsung akan menaikkan jumlah trafik ke blog mereka.TETAPI...haruslah diingatkan,untuk mengekalkan trafik bukanlah sesuatu yang MUDAH,maka mereka perlulah memastikan bahawa setiap post mereka adalah asli dan mempunyai "MARKET VALUE" iaitu mempunyai nilai yang tinggi untuk menarik minat para pengunjung blog mereka....,mereka nie boleh di ibaratkan seperti SALESMAN yang cuba menjual produk masing-masing, dan mereka perlu bersaing secara sihat dan kreatif untuk mengekalkan jumlah trafik mereka.

Ok, moh kita kaji pula apa kaitan blogwalking dan trafik???

  1. Melalui blogwalking,mereka secara tidak langsung membina networking.
  2. Apabila networking berkembang, maka jumlah trafik ke blog mereka juga akan berkembang.
Kesimpulannya: Blogwalking bukan sahaja dapat membina rangkaian,malah ia juga penting untuk menaikkan jumlah trafik ke laman blog anda.....

Sekian,disini Chek ingin mengucapkan Happy Berblogwalking.... ;)

Sunday, June 5, 2011

Segmen : Promosi Blog Di Kizmyself

Salam.....


Ari nie,sewaktu Chek berblogwalking, Chek terjumpa satu blog nie. Apa yang menarik minat Chek ttg blog nie, Blog nie ada create satu segmen yang diberi nama Segmen: Promosi Blog Di Kizmyself.





Cara-cara menyertainya,bolehla layari KizMyseLF.

Jom kita reramai serbu blog KizMyseLF nie.Mmg berbaloi-baloi.Chek dah join....kelebihan join segmen macam nie boleh menambahkan kenalan blogger disamping bertukar-tukar pendapat.Sharing is caring, right??