Thursday, June 30, 2011

Blogwalking: Apa yang kome semua cari?????

Salam.....


Ok.......kat mana nak setart ye.

Tajuk Chek ari nie,Blogwalking:Apa yang kome semua cari????.

Hurm......Chek pasti kome semua pernah berblogwalking?.Tapi, pernahkah kome-kome semua terfikir akan tujuan kome semua berblogwalking????.


Bg Chek la kan....banyak pekdahnya berblogwalking nie, antaranya:

  1. Kita boleh membina network/jaringan sosial(*Sebolehya jagalah ukhwah diantara blogger).
  2. Minda kita akan lebih terbuka bila kita belajar melalui cerita2/pengalaman di blog org lain.(*setiap blog ada keistimewaan dan tarikannya yang tersendiri...tak percaya???...cubalah berblogwalking,pasti berbaloi...baloi..)
  3. Melalui blogwalking, kita dapat memahami dan mengenal ragam manusia (*iyolah,kan yang tulis blog tu semua manusia..seharusnya meke mempunyai perasaan,btul dak???)
  4. Kita juga mungkin akan jumpa blogger yang mempunyai MINAT yang sama...,masalah prob yang sama...,IDEOLOGI yang sama...pendek kata...kome semua mungkin akan jumpa klik @ geng yg same...(B2b la,M2b la, dan mcm2 jenis 2b lagi la.......)
DAN YANG PALING PENTING:


Bila berblogwalking,Chek selalu ingatkan diri sendiri agar:
  1. BACA,FIKIR & TAFSIR sebelum memberi respon kepada isu-isu yang bakal menyentuh sensetiviti rakan2 blogger yang lain.
  2. KAWAL EMOSI, GAYA PENULISAN & BAHASA semasa meluahkan idea @ pendapat.
  3. Berinteraksi dengan lebih berhemah eventhough apa yang bakal kiter baca tu mungkin bercanggah dengan IDEOLOGI &MINAT kiter.
  4. Menulis @ mengkritik dengan lebih santai agar org/blogger yang ditegur itu lebih terbuka untuk menerima pendapat kiter.
  5. Selalu megingatkan diri sendiri, bahawa apa yang Chek tulis bakal memberi IMPAK kepada diri dan PERSONALITY diri.
  6. Last but not least, HORMATI ORG LAIN,KERANA DENGAN ITU MEREKA AKAN BELAJAR MENGHORMATI KITA.

Sekian......

TQ kerna sudi baca,fikir dan tafsir....
selamar beramal dan renung2kan...
-ikhlas dr Simplyme...

3 comments:

  1. paling best blh naikkan trafik hehe

    ReplyDelete
  2. betul tuuu, boleh ajak orang visit blog kita gak,
    huhu :)

    ReplyDelete
  3. saya setuju dengan pendapat ctnadha :)

    ReplyDelete