Thursday, July 25, 2013

Pentingnya berkemahiran...

As Salam,

Hurm.....semenjak dua menjak jadi suri rumah sepenuh masanya nie,Chek selalu terfikir alangkah eloknya kalau Chek nie ada banyak kemahiran yang lebih bersifat feminine contohnya seperti kemahiran memasak,membuat kek,menjahit ker @ yang sekutu dan sewaktunya. Chek nie kalo setakat memasak yang simple2 seperti Kari ke,asam pedas ker,ikan bersambal ker,nasi tomato ker kira expert la gak...sambil pejam mata jer....huhuhu...statement masuk bakul angkat sendiri.

Hakikatnya duduk di perantauan nie memerlukan banyak kemahiran sebegini sebab kat sini xdernye kedai-kedai yang menjual baju tradisi seperti baju kurung,baju melayu atau kedai-kedai makanan yang menyediakan masakan melayu asli.....

contohnya kemahiran menjahit sangatlah diperlukan ketika di sini.Lagipun sekiranya kita ada kemahiran-kemahiran seperti yang disebutkan diatas,tentunya lebih menjimatkan dan lebih selesa kerana kita boleh pilih design,corak dan warna selesa dengan kehendak dan keperluan diri sendiri.Untungnya orang-orang yang mempunyai kemahiran menjahit,kerana selain boleh menjahit mereka juga boleh menjana pendapatan sampingan.Terasa rugi pula sebab selepas SPM dulu takmo amik kelas memasak dan menjahit.Huhuhuhu....

So,sesiapa yang mempunyai kemahiran diatas,silalah beri tepukan gemuruh buat diri sendiri...kerana tanpa kemahiran,kita  sememangnya agak sukar untuk mencapai kemajuan. Ye la, kan makanan dan pakaian tu tergolong dalam kategori keperluan asas manusia.Cer kalo semua harga barang naik sebab harga minyak naik...dan naik...dan naik....sudah tentunya harga barang-barang lain turut naik..so disinilah baru terasa berapa berharganya kemahiran.

 So, agak2 korang ler....kemahiran apa lagi yang penting dalam kehidupan selain kemahiran di atas.Cer kongsi dengan Chek.








Wednesday, July 24, 2013

Conventional shopping VS online shopping???

25/07/2013
0937hrs
Tehran,Iran


As Salam,

Hurm....ari nie dah masuk 16 hari kiter berpuasa.Hurm,sungguh cepat masa berlalu....tup..tup dah masuk pertengahan bulan Ramadhan.Chek pasti ramai diantara kiter(para isteri-isteri dan para ibu-ibu) tengah sibuk buat persiapan untuk menyambut raya.Chek sendiri awal-awal lagi telah membuat persiapan raya(sejak Chek dapat tahu yang DH akan posting di Tehran,Iran selama 3 thn).Alhamdulillah,walaupun persiapan hari raya ni ala kadar jer...namun semangat beraya tu ada ler walaupun Chek akan beraya buat kali pertamanya di perantauan...suasananya mungkin berlainan sekiranya beraya di Malaysia.

Bercerita pasal persiapan raya,kita mesti tak lari dari topik pakaian,kuih- muih dan lauk pauk yang bakal dihidangkan dan digayakan pada 1 syawal nanti.Antara topik hangat sudah semestinya bab pakaian. Raya semestinya kurang berseri sekiranya salah satu daripada element diatas kurang.Bagi yang belum membuat persiapan,Chek ada satu soalan...antara conventional shopping dan online shopping,yang mana satukah yang menjadi pilihan????

Bagi Chek ler,kedua-duanya ada kelebihan dan kekurangannya...Ok,kiter start dengan kelebihan online shopping nie,ianya menjimatkan masa,tenaga.Anda semua cuma perlu memasuki laman sesawang yang menawarkan perkhidmatan menjual secara online.Pilih dan kemudian bayar. Mudahkan...semudah A-B-C.Tu bagi yang tak cerewet ler...kalo spesis cerewet bab-bab pakaian macam Chek nie,rasanya kurang sesuai kut membeli pakaian secara online nie....huhuhuhuh....Cerewetnya Chek mengalahkan inspector QC di kilang lagaknya.Hahahaha...selalunya sebelum membeli pakaian,Chek lebih suka membelek-belek material,design dan warnanya...pas tu cuba dulu(catwalk 2-3 round)...tengok sesuai atau tidak.Iye la,kekadang kiter tengok design tu sesuai dan elok jer terletak di badan model,tapi bila tersarung dibadan kiter...ya Allah...terus tak jadi nak beli walaupun design dan warnanya Chek dah berkenan sangat.Huhuhu...terus merundum semangat membeli...


Okler...kat sini Chek ada cadangan laman sesawang yang ada menyediakan perkhidmatan menjual pakaian secara online.Nie bagi yang tak cerewet ler...korang semua pernah dengar tak KZNabihah???.Bagi yang belum pernah dengar...ni Chek nak habaq mai nie... di KZNabihah nie koleksinya agak trendy juga.Bagi yang berminat dengan design ala-ala saloma,puplum dan design yang evergreen,boleh la dapatkannya di KZNabihah(Penafian:Chek bukanlah agen berbayar yer,hehehe).

Sejujurnya,itulah pertama kali Chek beli pakaian secara online...tapi disebabkan cerewetnya Chek dalam bab-bab pakaian,rasanya itulah kali pertama dan terakhir kut Chek membeli pakaian secara online(hehehe...mungin satu hari nanti,kalo ader sample/model depan mata yang dah pernah pakai sesuatu pakaian dari butik online,Chek akan consider balik cadangan membeli pakaian secara online).Huhuhu...tapi shopping secara online untuk item2 yang bukan dalam kategori pakaian akan tetap diteruskan....hehehe.




Tuesday, July 23, 2013

I'm Back...

As Salam,

Setelah sekian lama dalam hiatus mood,In Shaa Allah,Chek akan kembali aktif berblog.Doakan semoga Chek istiqomah yer...hehehehe...ada beberapa rancangan sebenarnya yang masih dalam rangka "planning phase"...akan di update nanti setelah cukup bahan2nya.

 Sehingga bertemu lagi....
Terima kasih kerana baca,fikir dan tafsir...