Wednesday, July 24, 2013

Conventional shopping VS online shopping???

25/07/2013
0937hrs
Tehran,Iran


As Salam,

Hurm....ari nie dah masuk 16 hari kiter berpuasa.Hurm,sungguh cepat masa berlalu....tup..tup dah masuk pertengahan bulan Ramadhan.Chek pasti ramai diantara kiter(para isteri-isteri dan para ibu-ibu) tengah sibuk buat persiapan untuk menyambut raya.Chek sendiri awal-awal lagi telah membuat persiapan raya(sejak Chek dapat tahu yang DH akan posting di Tehran,Iran selama 3 thn).Alhamdulillah,walaupun persiapan hari raya ni ala kadar jer...namun semangat beraya tu ada ler walaupun Chek akan beraya buat kali pertamanya di perantauan...suasananya mungkin berlainan sekiranya beraya di Malaysia.

Bercerita pasal persiapan raya,kita mesti tak lari dari topik pakaian,kuih- muih dan lauk pauk yang bakal dihidangkan dan digayakan pada 1 syawal nanti.Antara topik hangat sudah semestinya bab pakaian. Raya semestinya kurang berseri sekiranya salah satu daripada element diatas kurang.Bagi yang belum membuat persiapan,Chek ada satu soalan...antara conventional shopping dan online shopping,yang mana satukah yang menjadi pilihan????

Bagi Chek ler,kedua-duanya ada kelebihan dan kekurangannya...Ok,kiter start dengan kelebihan online shopping nie,ianya menjimatkan masa,tenaga.Anda semua cuma perlu memasuki laman sesawang yang menawarkan perkhidmatan menjual secara online.Pilih dan kemudian bayar. Mudahkan...semudah A-B-C.Tu bagi yang tak cerewet ler...kalo spesis cerewet bab-bab pakaian macam Chek nie,rasanya kurang sesuai kut membeli pakaian secara online nie....huhuhuhuh....Cerewetnya Chek mengalahkan inspector QC di kilang lagaknya.Hahahaha...selalunya sebelum membeli pakaian,Chek lebih suka membelek-belek material,design dan warnanya...pas tu cuba dulu(catwalk 2-3 round)...tengok sesuai atau tidak.Iye la,kekadang kiter tengok design tu sesuai dan elok jer terletak di badan model,tapi bila tersarung dibadan kiter...ya Allah...terus tak jadi nak beli walaupun design dan warnanya Chek dah berkenan sangat.Huhuhu...terus merundum semangat membeli...


Okler...kat sini Chek ada cadangan laman sesawang yang ada menyediakan perkhidmatan menjual pakaian secara online.Nie bagi yang tak cerewet ler...korang semua pernah dengar tak KZNabihah???.Bagi yang belum pernah dengar...ni Chek nak habaq mai nie... di KZNabihah nie koleksinya agak trendy juga.Bagi yang berminat dengan design ala-ala saloma,puplum dan design yang evergreen,boleh la dapatkannya di KZNabihah(Penafian:Chek bukanlah agen berbayar yer,hehehe).

Sejujurnya,itulah pertama kali Chek beli pakaian secara online...tapi disebabkan cerewetnya Chek dalam bab-bab pakaian,rasanya itulah kali pertama dan terakhir kut Chek membeli pakaian secara online(hehehe...mungin satu hari nanti,kalo ader sample/model depan mata yang dah pernah pakai sesuatu pakaian dari butik online,Chek akan consider balik cadangan membeli pakaian secara online).Huhuhu...tapi shopping secara online untuk item2 yang bukan dalam kategori pakaian akan tetap diteruskan....hehehe.




2 comments:

  1. kalau baju aku lebih suka beli depan mata...kalau online mesti ada yg tidak kena...

    ReplyDelete
  2. Betul...bab baju mmg kena cerewet sket.

    ReplyDelete